DESPRE AGREGATE
Agregatele – parte esențială a vieții noastre de zi cu zi
Agregatele de râu sau de cariera cu diferitele lor caracteristici, dimensiuni si culori, se pot utiliza singure sau impreuna cu alte produse pentru a obtine materiale de constructii de inalta calitate. Aceste produse se caracterizeaza prin calitate superioara si parametrii tehnici constanti avand o utilizare diversificata in principalele sectoare ale productiei: constructiile civile, de drumuri, cai ferate dar si in alte domenii industriale.
Începuturi
Piatra de cariera cum ar fi bazaltul, granitul sau calcarul a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru constructia cladirilor. Imperiul Roman si-a construit vasta retea de drumuri si apeducte utilizand, printre alte materiale, agregate. Acestea au fost adesea extrase din cariere aflate la mare departare fata de zonele de constructie
Inventia cimentului si a betonului in secolul al XIX-lea a crescut considerabil cererea de agregate. Odata cu dezvoltarea industriei constructiilor, utilizarea agregatelor la scara larga a crescut vazand cu ochii.
In prezent, se utilizeaza mari volume de agregate. Spre exemplu, in anul 2008 s-au consumat in Romania aproximativ 110 milioane de tone!
Consumul mediu de agregate in Uniunea Europeana este de 8-10 tone/capita.
Operatiunile de exploatare a acestor resurse minerale au fost adaptate pentru a satisface
necesitatile clientilor si pentru a oferi o gama larga de aplicatii.
In zilele noastre se pot gasi:
- agregate naturale – obtinute din roci masive (sedimentare, magmatice si metamorfice) si roci neconsolidate (acumulate in rauri, lacuri si mari) prin procese de concasare si/sau sortare.
- agregate reciclate – obtinute in urma recuperarii unor materiale din demolari, pavaj de drumuri si alte industrii.
Cât reprezintă din total piata rocilor utile productia membrilor PPAM?
Patronatul producătorilor de agregate minerale a asigurat prin membrii operatori economici, următoarea pondere în productia totală din anul 2020:
Volum
|
Tip roca
|
---|---|
50%-100%
|
Amfibolit, Dacit, Dacit industrial si de constructii, Andezit industrial si de constructii Calcar, Granit, Grandiorit, Nisip caolinos
|
31%-49%
|
Andezit, Bazalt, Diabaz, Calcar industrial si de constructii, Nisip silicios pentru industria sticlei
|
5%-30%
|
Diorit, Scorie bazaltica, Nisip si pietris, Sisturi verzi
|
Productie Roci utile 2020 în Romania:
Tip Rocă
|
Producție
|
---|---|
Roci Tari
|
24.795 mii tone
|
Roci Carbonatice
|
20.461 mii tone
|
Nisipuri și Pietrișuri
|
46.897 mii mc - 56.256 mii tone
|
TOTAL
|
101.451 mii tone
|
Agregate de Carieră
Carierele sunt exploatari deschise (la zi) din care se extrag roci masive necesare in industria constructiilor. Agregatele de cariera se obtin prin sfaramarea acestor roci masive in fractii cu dimensiuni standard. Mai jos sunt prezentate, pe scurt, cateva tipuri de roci masive, exploatate in Romania.
Andezit
Andezitul este o roca magmatica efuziva, de compozitie intermediara, specifica domeniului vulcanic, cu structura porfirica si textura masiva. Culoarea este cenusiu inchis cu diverse nuante ce pot varia de la verzui la galbui sau brun.
Bazalt
Bazaltul este o roca magmatica efusiva, bazica, cu structura porfirica si textura masiva, de culoare inchisa: cenusiu inchis, brun-cenusiu, negru. Este o roca compacta, dura.
Calcar
Calcarul este o roca sedimentara, omogena, a carei culoare variaza de la alb galbui la cenusiu deschis. In alcatuirea rocii mai pot intra si alte elemente: carbonat de magneziu, bioxid de siliciu, minerale argiloase, oxizi de fier, etc.
Calcar cristalin
Calcarul cristalin este o roca de origine metamorfica, fiind reprezentat prin pachete de calcare cristaline albe, marmoreene si calcare dolomitice cristaline cu intercalatii de sisturi carbonatate.
Dacit
Dacitul este o roca magmatica efusiva, de compozitie acida, cu structura porfirica si textura masiva, asociata in general cu andezite si riodacite. Culoarea este cenusiu deschis uneori cu nuante de brun sau verzui.
Granit
Granitul este o roca magmatica intrusiva, acida, cu structura granulara si textura masiv-compacta. Culoarea granitului poate sa varieze de la predominant alb, la cenusiu, galbui, roscat, verzui sau roz.
Diorit
Dioritul este o roca magmatica intrusiva, de compozitie intermediara, cu structura granulara si textura masiv-compacta. Culoarea dioritului este in general inchisa, pan? la negru, uneori are o culoare cenusie de diferite nuante
Amfibolit
Amfibolitul este o roca metamorfica, alcatuita in special din amfiboli si feldspati plagioclazi. Structura rocii este sistoasa iar culoarea de obicei neagra, uneori cu alternate de zone mai deschise la culoare.
Agregate de Balastieră
Balastierele sunt amplasate in albiile si/sau terasele raurilor, acolo unde exista depozite de materiale aluvionare. Agregatele de balastiera sunt obtinute in urma prelucrarii balastului in vederea producerii de nisipuri si pietrisuri.
Nisipul si pietrisul sunt roci sedimentare neconsolidate care se afla in albiile minore sau in terasele raurilor, in depozite glaciare (morene) sau eoliene.
Elementele care formeaza nisipurile si pietrisurile din terase sau albii minore pot proveni din roci metamorfice, magmatice sau sedimentare in functie de formatiunile strabatute de cursul de apa. Nisipurile si pietrisurile alcatuiesc sesul aluvionar al cursurilor mediu si inferior al tuturor raurilor.
Procesul de fabricatie
Productia de agregate consta pur si simplu in concasarea si/sau sortarea rocilor in functie de dimensiune. Cu toate acestea, in practica, procesul este mult mai complex, deoarece trebuie sa se obtina agregate omogene de dimensiuni standard.
Pasul 1: Zacamantul
Cele 3 surse principale de agregate sunt:
- roci neconsolidate: agregate provenite din depozite naturale (originare din rauri, lacuri si mari). Produsele finale sunt rotunjite.
- roci masive: calcar si piatra dura. Produsele finale au fete plane si colturi.
- materiale reciclate: de cele mai multe ori au origine industriala, provin din demolari, beton reciclat, etc.
Pasul 2: Extractia
Extractia este o faza fundamentala in procesul de productie, care variaza in functie de tipul rocilor.
In cazul rocilor neconsolidate, extractia se efectueaza direct prin mijloace mecanice, in timp ce in cazul rocilor masive este necesara folosirea de explozibili.
Pasul 3: Concasarea si sortarea
Odata extrase, materialele sunt incarcate cu mijloace mecanice si transportate la centrul de procesare pentru a fi supuse unei prime sortari. Acest proces consta in eliminarea impuritatilor si a materialelor nedorite, cum ar fi argila si materialele supradimensionate.
Ulterior, se trece la un proces succesiv de concasare (maruntirea materialului) si sortare pana se obtine dimensiunea dorita. Uneori, din cauza prezentei impuritatilor, este necesar sa se recurga la un proces de spalare.